Фільтрована кава вважається улюбленим напоєм серед справжніх цінителів кави, які надають перевагу їй замість американо для отримання більш насиченого та повного смаку. Вона є незамінним елементом меню кожної кав’ярні та кафе, оскільки при високій якості напою бариста витрачає мінімум часу протягом робочого дня: достатньо лише налити готовий напій у склянку. Це сприяє значному оптимізуванню роботи персоналу в кав’ярні. Багато кав’ярень також завжди подають цей напій замість американо як більш смачну, густу та насичену альтернативу.
Фільтрована кава – це чорна кава, заварена спеціальним чином без додавання молока. Вона передбачає просочування через спеціальний фільтр. Приготування фільтрованої кави займає приблизно 5-6 хвилин, за цей час вода повністю проходить через воронку з кавою. За смаком цей напій найближчий до американо, але смак виходить більш насиченим, а характерної гіркоти у напої – значно менше. Фільтровану каву обожнюють як бариста, так і кавові гурмани; річ у тім, що саме цей спосіб заварювання дозволяє відкрити максимум смаку зерна, як моносортів, так і різноманітних купажів.
Фільтрована кава зародилася в Німеччині у 1908 році, коли Мелітта Бенц винайшла перший паперовий фільтр для кави, прагнучи усунути дрібні кавові зерна та гущу зі свого напою. Цей винахід значно покращив якість кави та полегшив її приготування.
Як правильно готувати фільтровану каву?
Перший крок – це вода. Воду необхідно підігріти до правильної температури: 92-96 градусів за Цельсієм. Якщо у вас немає термометра, використовуйте простий прийом: зачекайте, поки вода закипить, потім зніміть з вогню і зачекайте 30 секунд перед заварюванням. Але краще, звісно, використовувати максимально точний термометр.
Алгоритм приготування фільтрованої кави загалом такий:
- Розгорніть усі кути паперового фільтра, сформувавши з нього акуратний конус. Розмістіть його у воронці так, щоб стінки паперового фільтра максимально прилягали до стінок вашої воронки.
- Далі – підготовка до процесу. Змочіть фільтр. Це важливий крок, про який слід пам’ятати, щоб у кінцевому продукті не отримати каву з натяком на папір. Позбавтеся смаку паперу, змочивши фільтр гарячою водою. Потім злийте воду з чашки або кувшина.
- Тепер приготуйте потрібну дозу кавових зерен. Необхідно змолоти каву у дрібний порошок. Зерна грубого помелу тут абсолютно точно не підійдуть.
- Час заварювання. Через 30 секунд влийте 100 г води. Вливайте кругами у саму каву (а не на стінки фільтрувального паперу!). Важливо, щоб максимум води проходив саме через кавові зерна. Почніть з центру і рухайтеся по розширюючій спіралі, щоб рівномірно змочити всю гущу. Через 60 секунд влийте ще 50 грам води. Через 90 секунд додайте ще 50 грам.
Також існує простіший спосіб – повністю автоматизувати процес. Це можливо зробити за допомогою спеціальної фільтр-машини, де від вас вимагається лише її включення, а також засипання кави та укладання паперового фільтра. І фільтрована кава буде готова буквально за хвилини. Для кав’ярні таке рішення – найоптимальніше.
В Японії фільтрована кава стала особливо популярною у 1920-х роках, завдяки вдосконаленню техніки приготування, що дозволило баристам краще контролювати смак і аромат завдяки ретельному відбору температури води та швидкості заварювання.
Тоді алгоритм виходить наступним:
- Заповнюємо фільтр-машину водою. Такі пристрої мають спеціальний резервуар.
- Вставляємо паперовий фільтр. Важливий момент: враховуйте розміри фільтра перед покупкою. Важливо, щоб він щільно прилягав.
- Налаштовуємо помел і перемелюємо підготовлені кавові зерна. Для збереження смаку зерен, дуже важливо робити це безпосередньо перед приготуванням.
- За допомогою кухонних ваг відміряйте необхідну кількість свіжомеленого кави. Концентрацію вибирайте виходячи з сорту.
- Програмуємо машину і включаємо.
Все, по закінченню необхідного часу, фільтрована кава готова. Ми дуже рекомендуємо вам не перетримувати каву, оскільки в цьому випадку смак, ймовірно, вийде перепаленим.
Не забувайте одразу ж чистити кавомашину після приготування, щоб частинки меленої кави не залишалися там надовго. І не забувайте регулярно чистити пристрій від накипу.
Що також варто враховувати при заварюванні фільтрованої кави?
Свіжість кавових зерен: Використання свіжообсмажених зерен є критично важливим для досягнення найкращого смаку. Рекомендується використовувати зерна, обсмажені не більше, ніж 3-4 тижні тому.
Метод заварювання: Кожен метод заварювання (чи то краплинний, чи вручну заливний) має свої нюанси. Відпрацювання техніки та знання особливостей обраного способу допоможе досягнути найкращого результату.
Свіжість кавового помелу при приготуванні фільтра – принциповий момент. Дуже важливо, щоб кава завжди була свіжою. Обсмажені зерна краще зберігати в закритій пачці не більше трьох місяців, після цього кава втрачає більшу частину своїх смаково-ароматичних властивостей.
Молоти каву потрібно безпосередньо перед приготуванням, інакше він швидко втрачає свій аромат і перетворюється на середній продукт як з супермаркету.
Якість води. Найкраще брати бутильовану, в крайньому випадку – фільтровану, але в жодному разі не з-під крана.
Помел кавового зерна. Змелювання кави безпосередньо перед заварюванням дає вам чудовий контроль над смаком та ароматом. І саме так у вас виходить відкрити дійсно максимум смаку та аромату.
Більш тонкий помел дає більше аромату, але може додати гіркоти. Більш грубий помел робить чашку більш солодкою, але може бути причиною недостатньої екстракції, порожнечі у смаку.
Температура води: Ідеальна температура води для заварювання фільтрованої кави має становити приблизно 92-96 градусів за Цельсієм. Занадто гаряча вода може витягнути з кави зайву гіркоту, а недостатньо гаряча — не розкриє повністю аромат.
Співвідношення кави до води: Загальноприйняте співвідношення — це приблизно 1:15 або 1:17 (кава до води), але воно може варіюватися в залежності від особистих уподобань, типу зерен та методу заварювання.
Рівномірне заварювання: При заварюванні важливо рівномірно залити воду на кавову гущу, щоб уникнути локального перекип’ятіння та забезпечити однорідну екстракцію.
Чистота обладнання: Регулярно чистіть вашу кавомашину або інший інвентар, який ви використовуєте для заварювання кави. Залишки попереднього помолу чи накип можуть негативно вплинути на смак нової порції.
1 коментар до “Фільтрована кава: ідеальний метод приготування”